Фемінізм чи ексгібіціонізм?

Знаєте, мені деколи соромно стає, що я українка. Думаю, усі десь та й чули про такий жіночий рух як «Фемен». Киянки відомі своїми скандальними акціями. Ніхто не памятає, проти чого був протест, але всі памятають оголені принади активісток руху.

 Хтось запитає, до чого тут фемінізм? От і я себе питаю те саме. Якщо дівчата вважають таку форму протесту єдино можливою і доступною для себе, то до їхнього фемінізму так і хочеться вліпити префікс анти-.
 Остання акція мала б привернути увагу до проблеми секс-туризму в Україні. Дівчата покрасувалися на майдані Незалежності, а для закріплення результату представили на огляд публіки своїх власник талісманів Євро 2012.


 Сперечатися важко — увагу привернули, але кого і до чого? Хіба тих, хто не встиг скористатися послугами згаданої індустрії і тепер поспішить надолужити втрачене, а то хто зна, може, й справді приймуть якісь міри по її ліквідації. А будучи туристом, якому цікаві традиції та культурна спадщина, я в країну, де вишитими рушниками прикривають голі задки, а віночки одягають, щоб продефілювати з плакатом «Україна — не вагіна», навряд чи б поїхала.

 

 Сумно, що ці паради честі та гідності побачили не тільки українці. Фемен потрапили і до CNN і на гумористичне шоу на каналі NBC. І чого стереотип про те, що українки — повії, блукає просторами Європи? Хм, навіть і не знаю..
 В мене особисто склалось враження, що головною метою Фемен є розкрутитися і продатися подорожче (оно чашки продають з своїми логотипами, футболки, картини, мальвані грудьми активісток). Я от думаю, може, скинутися всім небайдужим, купити і відправити подалі?
FEMEN: пришла, разделась, победила — чого було роздягатися, кого перемогла і якими методами — невідомо.

13 коментарів

Роман Жахів
Кумедно але Фемен приперлися на Майдан Незалежності під час акції протесту підприємців проти податкового кодексу. Рвалися на сцену, та охорона не пустила. Цікаво, яким чином вони збиралися підтримати мітингуючих?
Святослав Вишинський
Методи допомоги в руху «Femen» універсальні. Зі сцени краще видно плюс пряма ретрансляція кількома телеканалами. Ефект був би досягнутий. Якийсь. І для чогось.
Ірина Тригуб
реклама.але для чого?
коментар було видалено
Ірина Тригуб
дуже сумніваюся, що вони мітингуючих хотіли підтримати. а якщо би і хотіли, то страшно подумати як і чим
Марианна Батечко
бачила у новинах сюжет про цих дівчат й було у культурному шоці… Я звичайно нічого не має проти оголеного жіночого тіла, навіть створила для себе його культ.але ЦЕ казна що..! Дійсно, погоджуюсь зі Святом «щось і для чогось».Ефект скандалу вони то роблять, увагу то привертають, але користі з цієї уваги немає, народ лишень дивиться з банальною думкою «оо, сиськи!» та й усе…
треба досягати мети без застосування подібних засобів як роздягання.Якщо вони нічим крім цього не привертають увагу, я роблю висновок що крім ЦЬОГО вони нічого не вміють й відстояти феміністичні інтереси також.
може це суб'єктивно, але я думаю що саме через таких жінок й справді про Україну думають як про країну повій(маю знайомого з Праги, який це жагуче доказує)…
Святослав Вишинський
Є виключна підозра, що названий рух «Femen» фігурує в громадському житті України невипадково — враховуючи його пряму або опосередковану появу на телеекранах у зв'язку з ключовими ексцесами українського політикуму.
Святослав Вишинський
Однє із останніх «явлень» руху «Femen» у котрий раз наділене політичним змістом із конкретною мішенню: «FEMEN влаштує під Кабміном чоловічий туалет».
Святослав Вишинський
«Замовити акцію з участю дівчат з Femen можна за 40-100 тисяч гривень. Про це йдеться в сюжеті програми „Гроші“. Агент, який працює з феміністками, по скайпу називає ціну на оголені торси.

»Від 40 тисяч до сотки, якщо це регіональна акція", – розповів по скайпу чоловік, що відмовився показати своє обличчя. За його словами, ціна варіюється залежно від низки факторів. «Від стрьому, від облич, що будуть задіяні. Наприклад, з'їздили в Давос – ціну підняли. Чи треба везти з собою людей, які потім відписуватися будуть, чи там будуть ваші журналісти», — сказав співрозмовник. <...>

Феміністки заявляють, що живуть з продажу своїх сувенірів. Однак за місяць перебування журналістки «Грошей» в організації не продали жодної футболки. Натомість дівчата мають гроші, щоб одягатися в брендових магазинах Франції. Взуття Інни Шевченко, наприклад, коштує 800 євро. <...> Як відомо, раніше програма «Гроші» підрахувала, що квитки до Парижу, готель, таксі та їжа коштують по 1 тисячі євро на кожну феміністку. Ще по 1 тисячі євро дівчата заробляють за участь в акціях".

(«Українська правда», «Купити акцію з Femen можна за 40 тисяч», 27 вересня 2012)

Михайло Шморгун
Попри все сама ідея — привертати увагу до проблем через публічне оголення є новою і цікавою, як для тих хто цей продукт робить, так і для тих хто споживає.
Ірина Тригуб
якась це дуже сумнівна ідея.хоча і дієва, раз ми про це говоримо
Михайло Шморгун
Стереотипи про Україну — це продукт на експорт. Захід вдасться повернути до України, або новими ідеями, або майданами та голими грудьми.
Галина Дичковська
Така поведінка є типовою для істеричної жіночої характерології, коли жінка через гіпертрофований показ сексуальності намагається досягти своєї мети.
Хоча це може бути звичайнісінький театр, за чиїсьгроші.От тільки навіщо? Важко сказати. занадто мало знаю, щоб щось говорити напевне.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте